Szkoła Podstawowa im. Janusza Korczaka

  • Statystyki

    • Odwiedziny: 3278568
    • Do końca roku: 237 dni
    • Do wakacji: 44 dni

MENU 15.04-19.04.2024 r.

Jadłospis od 15 do 19 kwietnia 2024 r.

Lp.

Dzień

Posiłek

1

Poniedziałek

Śniadanie

 

 

Kaszka manna – waniliowa, chleb pszenno-żytni, masło roślinne, szynka konserwowa, sałata, herbata z cytryną.

 

 

 

 

 

     Obiad

 

 Zupa kalafiorowa z makaronem                 300ml/200ml

(kalafior, wywar drobiowo-warzywny, marchew, seler, śmietana12% ,mąka, przyprawy)

Gulasz wieprzowy                     120g/70g

(mięso wieprzowe, cebula, mąka pszenna , przyprawy)

Kasza jęczmienna                    150g /100g

(jęczmień)

Sałatka  „szwedzka”                        100g/70g

(ogórki konserwowe)

Kompot wieloowocowy, woda niegazowana      200ml                                                                

Podwieczorek

 

2

Wtorek

  Śniadanie

 

 

Kanapki z kiełbasą suchą z fileta, sałata, rzodkiewka, chleb graham, masło, kakao.

 

    

   Obiad

 

Zupa grochowa z makaronem                     300ml/200ml

(wywar drobiowy , groch łuskany, marchew, seler, mąka pszenna, makaron, przyprawy)

Kotlet de Volaille z serem                 100g/80g

(filet z kurczaka, ser gouda, jajka, mąka pszenna, bułka tarta)

Ziemniaki                                     150g/70g

(masło, mleko 2% )

Surówka wielowarzywna            100g/70g

(kap. pekińska, kapusta biała, marchew, seler, ogórek kisz, olej rzepakowy, przyprawy)

Kompot wieloowocowy, woda niegazowana   200ml

Podwieczorek

 

Podpłomyki z dżemem truskawkowym.

 

3

Środa

  Śniadanie

 

 

Jajecznica na maśle, chleb żytni , rzodkiewka ,kakao .

 

 

 

 Obiad

 

Żurek z ziemniakami                       300ml/200ml

(wywar drobiowo-warzywny, żurek kiszony, marchew, seler,  śmietana 18%,ziemniaki, przyprawy)

Kluski leniwe   z masełkiem            250g/150g

(ziemniaki, ser biały półtłusty, jajka, mąka ziemniaczana, mąka pszenna , masło  82%)

Owoc

Kompot wieloowocowy, woda niegazowana  200ml

Podwieczorek

 

Smoothie bananowe, wafel ryżowy.

 

4

Czwartek

Śniadanie

 

 

Kanapka z szynką wieprzową, sałata , pomidor, herbata.

 

 

 

    Obiad

 

Zupa pomidorowa z ryżem                    300ml/200g

(wywar drobiowy, marchew, seler, mąka 500, przecier pomidorowy, śmiet.18%)  

Pieczony filet z kurczaka           100g/70g

(filet drobiowy, tłuszcz roślinny, przyprawy)

Sos śmietanowo - ziołowy                 70g

(śmietana 18%, mąka pszenna,,masło roślinne, zioła, czosnek, przyprawy)

Kasza kuskus                150g/100g

(pszenica durum)

Marchewka mini                             100g/70g

(marchewka, masło, przyprawy)

Kompot wieloowocowy, woda niegazowana 200ml

 

Podwieczorek

 

 

Gruszka, herbatniki.

 

5

 Piątek

Śniadanie

 

Pasta z twarogu ze szczypiorkiem i rzodkiewką, weka, masło roślinne, pomidor, herbata z miodem i cytryną.

 

Obiad

Krem z dyni z grzankami                      300ml/200ml

(dynia, marchew, seler, mąka 500, śmietana 18 %, cebula, przyprawy)

Paluszki rybne                       100g/60g

(filet z mintaja , jajka, bułka tarta, mąka pszenna )

Ziemniaki                                     150g/70g

(masło, mleko 2% )

Sałata lodowa, sos vinegret         100g/70g

(sałata lodowa, olej rzepakowy, koperek, musztarda , ocet winny, przyprawy)

Kompot wieloowocowy, woda niegazowana  200ml

Podwieczorek

 

Drożdżówka z budyniem.

 

Produkty zaznaczone wytłuszczonym drukiem i podkreślone oznaczają składniki alergenne.